spot_img
spot_img
N24ReceptiBaka iz Sarajeva otkriva kako pretvoriti zdravu hranu u omiljeni obrok djece

N24

Baka iz Sarajeva otkriva kako pretvoriti zdravu hranu u omiljeni obrok djece

PODIJELITE ČLANAK

Nestlé kampanja “Zdravo! Baka/Nana” donosi toplinu doma i tradiciju na stolove diljem Bosne i Hercegovine, spajajući generacije kroz ljubav prema zdravoj hrani i tradicionalnim receptima.

Ova inicijativa, koja je dio projekta Zdravo! kompanije Nestlé, nije samo kampanja, već prava posveta bakama/nanama i njihovoj ulozi u oblikovanju zdravih prehrambenih navika njihovih unuka.

Zahvaljujući Zdravo! Akademiji kompanija Nestlé pruža pouzdane informacije i savjete za zdraviju ishranu, a kampanja Zdravo! Baka/Nana fokusira se na ulogu baka/nana u prenošenju znanja o zdravoj prehrani na mlađe generacije. Cilj je bio pripremiti uravnotežen obrok prema Nestlé modelu Nutriporcija, potičući tako zdravije prehrambene navike kod djece.

Zdravo! Akademija također krije i Zdravo! listu namirnicavodič za kupovinu zdravih i nutritivno bogatih namirnica te kuharicu Zdravo! Kuhaj za inspiraciju kako kreirati zdrave i ukusne obroke.

Kroz natječaj, bake/nane su pozvane da podijele recepte koji su omiljeni njihovim unucima, bogati hranjivim nutrijentima, a pri tome su pripremljeni s puno ljubavi i na poseban način. Nakon što je natječaj završen, stručni žiri je izabrao Samiru Hodžić iz Sarajeva kao pobjednicu, čiji je recept za pastrmku s krumpirom i špinatom osvojio njena dva unuka.

Samirin recept nije samo običan recept – on je simbol ljubavi, tradicije i zdravog načina života. Njezin način pripreme nije samo kuhanje, već prava umjetnost kojom prenosi važnu poruku o zdravoj prehrani koju su, još kao mali, usvojili Alan i Mak, Samirini unuci.

Način pripreme ovog zdravog recepta

Samira je objasnila kako prije svega očisti ribu i obogati njen ukus marinadom. Potom ribu i krumpir stavi na papir za pečenje i sve to peče u pećnici. Za to vrijeme blitvu ili špinat blago prepeče na tavi, na prethodno zagrijanom maslinovom ulju, a na kraju, ovo jelo začini s malo bijelog luka.

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img