spot_img
spot_img
N24MagazinPozitivne i negativne strane društvenih mreža

Magazin

Pozitivne i negativne strane društvenih mreža

PODIJELITE ČLANAK

Iako virtualna interakcija na društvenim mrežama nema iste psihološke prednosti kao kontakt licem u lice, još uvijek postoji mnogo njihovih pozitivnih obilježja koja vam mogu pomoći da ostanete povezani i podržite svoju dobrobit.

Društvene mreže omogućuju vam:

  • Da komunicirate i budete u tijeku s obitelji i prijateljima diljem svijeta.
  • Da pronađete nove prijatelje i zajednice; umrežite se s drugim ljudima koji dijele slične interese ili ambicije.
  • Da se pridružite ili promovirate vrijedne ciljeve; podizanje svijest o važnim pitanjima.
  • Da potražite ili ponudite emocionalnu podršku tijekom teških vremena.
  • Da pronađete vitalnu društvenu vezu ako živite u udaljenom području ili imate ograničenu neovisnost, socijalnu anksioznost ili ste dio marginalizirane skupine.
  • Da pronađete način za svoju kreativnost i samoizražavanje.
  • Da otkrijete (pažljivo) izvore vrijednih informacija i učenja.

Negativna obilježja društvenih mreža

Budući da je riječ o relativno novoj tehnologiji, malo je istraživanja koja se bave utvrđivanjem dugoročnih dobrih ili loših posljedica korištenja društvenih mreža. Međutim, brojne studije otkrile su snažnu vezu između društvenih mreža i povećanog rizika od depresije, tjeskobe, usamljenosti, samoozljeđivanja, pa čak i suicidalnih misli.

Društvene mreže mogu poticati negativna iskustva, kao što su:

Neprikladnost vašeg života ili izgleda

Čak i ako znate da se slikama koje gledate na društvenim mrežama manipulira, one i dalje mogu učiniti da se osjećate nesigurno u vezi s tim kako izgledate ili što se događa u vašem životu. Slično tome, svi smo svjesni da drugi ljudi imaju tendenciju dijeliti samo najvažnije trenutke svog života, a rijetko se dijele loše točke koje svi doživljavaju. Ali to ne umanjuje osjećaj zavisti i nezadovoljstva kada pregledavate prijateljeve fotografije njihovog odmora na tropskoj plaži ili čitate o nečijoj uzbudljivoj promociji na poslu.

Strah od propuštanja (FOMO)

Iako FOMO postoji mnogo dulje od društvenih mreža, čini se da stranice kao što su Facebook i Instagram pogoršavaju osjećaj da se drugi više zabavljaju ili žive bolje od vas. Ideja da propuštate neke stvari može utjecati na vaše samopoštovanje, izazvati tjeskobu i potaknuti još veću upotrebu društvenih mreža. FOMO vas može natjerati da podignete telefon svakih nekoliko minuta kako biste provjerili ima li ažuriranja ili kompulzivno odgovorili na svaku notifikaciju čak i ako to znači da riskirate dok vozite, propuštate noćni san ili dajete prednost interakciji na društvenim mrežama nad odnosima u stvarnom svijetu.

Izoliranost

Studija na Sveučilištu Pennsylvania pokazala je da česta upotreba Facebooka, Snapchata i Instagrama povećava, a ne smanjuje osjećaj usamljenosti. S druge strane, studija je pokazala da smanjenje upotrebe društvenih mreža zapravo može učiniti da se osjećate manje usamljeno i izolirano te poboljšati opću dobrobit.

Depresija i anksioznost

Ljudskim bićima potreban je kontakt licem u lice da bi bila psihički zdrava. Ništa ne smanjuje stres i podiže vaše raspoloženje brže ili učinkovitije od kontakta oči u oči s nekim kome je stalo do vas. Što više dajete prednost interakciji na društvenim mrežama u odnosu na prave odnose, to ste više izloženi riziku od razvoja ili pogoršanja poremećaja raspoloženja kao što su anksioznost i depresija.

Cyberbullying

Oko 10 posto tinejdžera izvještava da su maltretirani na društvenim mrežama, a mnogi drugi korisnici podvrgnuti su uvredljivim komentarima. Platforme društvenih mreža mogu biti žarišta za širenje štetnih glasina, laži i zlostavljanja što može ostaviti trajne emocionalne ožiljke.

Samoživost

Dijeljenje beskonačnih selfieja i vaših najdubljih misli na društvenim mrežama može stvoriti nezdravu egocentričnost i udaljiti vas od stvarnih veza.

n24.ba

PODIJELITE ČLANAK

NAJNOVIJE

spot_img
Pročitajte još
spot_img
spot_img